woensdag 21 december 2011

Nieuwe boeken in Bib Pittem

In deze laatste dagen van het jaar brengt Bibliotheek Pittem opnieuw heel wat nieuwe boeken op de plank: prentenboeken, boeken voor 1e lezers en kinderen, volwassenenboeken,... U vindt de nieuwe boeken op de leestafel. Wilt u per mail aanwinstenlijsten ontvangen, stuur dan een mail naar bibliotheek@pittem.be en specifieer over welke boeken (jeugd- of volwassenenboeken) u op de hoogte wil gehouden worden. U krijgt dan maandelijks een overzicht van de nieuwste boeken.

Deze keer gaan we wat dieper in op 2 boeken met een historische focus. In 'Het nieuwe Noorden: onze wereld in 2050' is die blik gericht op de toekomst. Er zal immers veel gaan veranderen in de komende decennia: de mensheid zal steeds noordelijker gaan wonen. De noordelijke landen worden welvarender, terwijl de landen rond de evenaar te maken krijgen met watertekorten en overbevolking, verloederde steden die kampen met stijgende energiekosten en overstromingen. Laurence Smith combineert geografie en geschiedenis met vijftien maanden reizen rond de Noordpool, waar hij de status quo heeft onderzocht en de bewoners heeft gesproken. Het nieuwe noorden is een buitengewoon menselijk verhaal over de vernaderingen onder invloed van de groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering.

Met 'Informatie: van tamtam tot Internet' schetst James Gleick, auteur van de internationale besteller Chaos, uitvoerig de manieren waarop wij in de loop van de tijd met elkaar op afstand hebben leren communiceren, te beginnen met de tamtam, via het boek, de telex, de telefoon, de fax, naar de bits en bites van dit moment. Tegen wil en dank zijn we tegenwoordig allemaal informatie- en communicatie-experts geworden, verslaafd als we zijn aan e-mail en internet, Google, Facebook, blogs en tweets. Zelfs revoluties kunnen via het social network worden gewonnen.
Gleick vertelt zijn verhaal aan de hand van biografieën van sleutelfiguren in de geschiedenis van de informatie, van Morse tot Gödel, van Shannon tot Kolmogorov.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten