woensdag 14 december 2011

Graphic Novels in Bib Pittem

Graphic novels zijn reeds enkele jaren erg populair. Graphic novels zijn beeldromans of stripromans die die uitgegeven worden in boekvorm, met uitgebreide verhaallijnen en gewoonlijk bedoeld voor volwassenen en vaak met een literaire inslag. Beroemde voorbeelden zijn Maus (van Art Spiegelman), Sin city (van Frank Miller), Persepolis (van Marjane Satrapi). In 2008 stond 'Verder' van Marc Legendre zelfs op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Om in te spelen op de groeiende vraag naar stripromans voegt Bibliotheek Pittem deze week enkele Graphic Novels toe aan haar collectie. Het gaat o.m. om de verstripping van 'Het Dwaallicht' (Willem Elsschot) door Dick Matena, van 'Misdaad en straf' (Dostojevski) en Twilight (Stephenie Meyer).

Een van de pareltjes is Sin City, het magnum opus van striplegende Frank Miller. Het is veelgeprezen en vaak bekroond met verschillende prijzen. De kracht ligt in Millers grimmige zwart-wit grafiek. Sin City is de plek – taai als leer en droog als tondel. Liefde is de brandstof en Marv heeft de lucifer... Hij jaagt op Goldie’s killer, dus die stad gaat vlammen!
Miller was een van de eerste moderne Amerikaanse stripmakers die een boek schreef, tekende en de rechten hield. Sin City ontstond uit Millers verlangen om de ‘crime comics’ uit de jaren vijftig te doen herleven. Vandaar Marv en Goldie. En een psychotische killer. En een van misdaad vergeven stad.
Je vindt de nieuwste Graphic Novels bij de Volwassenenstrips. Alle Graphic Novels zijn in het Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten