donderdag 1 december 2011

Aanwinsten november

Bibliotheek Pittem kocht in november opnieuw een portie leesvoer aan voor jong en oud. Deze keer zitten er ook boeken tussen van lokaal talent. Pittemnaar Luc Vandromme schreef met 'De leerlingsnijder' een zeer leesbaar historisch boek. Het boek neemt de lezer mee naar het Venetië in de zeventiende eeuw. Wanneer zijn familie sterft aan de pest, volgt de zestienjarige Francesco Serristori zijn vader op als privé-secretaris van Baldassare Lancerini. Voor de buitenwereld is Lancerini een gerespecteerd chirurgijn. Maar Franscesco leert hem kennen als een wispelturige, tirannieke vrouwengek… Al snel heeft Lancerini hem helemaal in zijn macht en wordt hij gebruikt om zijn vuile klusjes op te knappen. En dan wordt Francesco ook ingeschakeld in het geheime onderzoek van zijn meester naar de werking van het hart en de hersenen. Een nieuwe wereld gaat open en Francesco geraakt helemaal in de ban van de wetenschap en de geheimen van het menselijk lichaam. Hij start zijn eigen onderzoek en wil daarmee wereldberoemd worden. Maar zijn drang naar kennis drijft hem ver… Volg Francesco Serristori dwars door het Italië en Europa van de zeventiende eeuw. Onderweg ontmoet hij historische figuren als Galileo Galilei, Molière en Pierre Puget.

Ann de Craemer, uit Tielt, ging terug naar haar jeugd. Vurige Tong opent met een portret van haar tante Denise die op het sterfbed van haar moeder zwichtte voor de belofte om in het klooster te treden, want moeder had toch zo graag een ‘nonneke’ in de familie gehad. De levenslustige Denise, die nooit een roeping had gevoeld en al een oogje had op een gespierde man, legde net na de oorlog de kloostergeloften af en ‘trouwde’ met Jezus. Toen ze 63 jaar later stierf, revolteerde Ann De Craemer. Haar tante leefde ‘een leven dat nergens toe had geleid’, schrijft ze, en ze geeft af op wat ze de belachelijkste aller dwaasheden noemt: het sprookje dat na de dood het eeuwige leven volgt.

De jongste lezers kunnen opnieuw terecht voor 1e leesboekjes van o.m. Ann Lootens en Sylvia Vandenheede. En voor adolescenten is er de nieuwe Stephenie Meyer.
De aanwinstenlijsten kunnen bekeken worden op de website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten