donderdag 8 december 2011

Het heidens kerkhof van Pittem

Vorige week ontving Bibliotheek Pittem een unieke gift, met name het boekje 'Het Heidensch Kerkhof van Pitthem', geschreven door Juliaan Claerhout en uitgegeven in 1897, bij drukkerij Veys-David.
In dit boekje doet Juliaan Claerhout verslag van zijn vondsten op een veld, nabij het centrum van Pittem. Hij vond sporen van een heidens kerkhof, een begraafplaats van niet-Christenen dus. Het zijn restanten van geschonden graven uit de Romeinse en mogelijk Frankische tijd. Daarnaast trof hij een viertal ongeschonden graven aan die vermoedelijk uit de Merovingische periode zouden stammen.

Maar wie was Juliaan Claerhout?
Claerhout werd in 1859 in Wielsbeke geboren, als zoon van een arm landbouwersechtpaar. In 1883 werd hij priester gewijd. Zijn grote belangstelling voor de naamkunde dreef hem in de richting van de archeologie en aanverwante wetenschappen. In 1896 begon hij aan zijn eerste opgravingen op het “Heidens Kerkhof” van Pittem. Of hij er inderdaad Frankische graven heeft ontdekt, is nog moeilijk te achterhalen, omdat Claerhout, net als bij zijn andere “opgravingen”, nooit voor een degelijke wetenschappelijke verslaggeving zorgde.

Het werk van Claerhout wekte de belangstelling van de “Société d’Archéologie” uit Brussel, vooral dan in de persoon van baron de Loë. Claerhout werd opgenomen in de opgravingsdienst van de Brusselse vereniging en kreeg de verantwoordelijkheid over West-Vlaanderen. Hij schoolde zichzelf bij door geregeld aanwezig te zijn op de nationale congressen voor archeologie en geschiedenis. Claerhout werkte onder meer in Dentergem, Roeselare, Pittem, Kerkhove en tal van ander plaatsen. Claerhout overleed in 1929.
Voor West-Vlaanderen hebben zijn opzoekingen een onschatbare waarde en op veel plaatsen waar hij ontdekkingen heeft gedaan, vinden er nog opgravingen plaats. Helaas gebeurde zijn onderzoek op een niet-wetenschappelijke manier. De archeologie in West-Vlaanderen en eigenlijk ook in de rest van het land stonden dan nog in haar kinderschoenen, hoewel sommigen van zijn tijdgenoten de zaken grondiger aanpakken.
De heemkundige kring van Wielsbeke werd genoemd naar deze belangrijke figuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten