dinsdag 2 augustus 2011

Don Quichote? In de Bib!

Spaanse historici en archeologen gaan in Madrid een zoektocht ondernemen naar de botten van de roman- en toneelschrijver Miguel de Cervantes, de auteur van de wereldberoemde Don Quichote. Zijn stoffelijke resten zouden zich bevinden binnen de muren van een klooster, in het centrum van de stad. De bedoeling is dat zo eindelijk het ware gezicht van Cervantes kan worden gereconstrueerd en er klaarheid komt over zijn doodsoorzaak. Het enige, goed gelijkende, bekende portret van Cervantes (1547-1616) is immers dat van de kunstenaar Juan de Jaregui, geschilderd pas twintig jaar na zijn dood. Cervantes, die tien dagen eerder stierf dan Shakespeare, werd begraven in het Madrileense klooster nadat hij in zijn huis overleed. Maar zijn beenderen raakten vermist in 1673 bij werkzaamheden aan het complex. Ze werden toen verplaatst en later teruggebracht. Sindsdien weet niemand meer waar ze zich in het complex precies bevinden

Cervantes is natuurlijk het meest bekend door zijn Don Quichote, waarin het hoofdpersonage het aan de zijde van zijn knecht Sancho Panza en op de rug van zijn magere paard opneemt tegen het onrecht in de wereld. Van Don Quichote bestaan ontelbare drukken, verfilmingen, strips,…

U vindt er enkele in bibliotheek Pittem.


Vier eeuwen geleden reeds werd Don Quichote geschreven. En toch zijn de hoofdfiguren nog stteds over de gehele wereld bekend. Net zoals Tij Uilenspiegel, Faust, Don Juan staat Don Quichote voor een hele reeks typisch menselijke kenmerken. Wie het verhaal in een aangename vertaling wil lezen, kan terecht in dit 2-delig boek met leuke illustraties.
Roman Volwassenen - Cerv

Naar aanleiding van de 400-ste verjaardag werd een animatiefilm gemaakt van het originele boek. Gemaakt voor kinderen, maar ook volwassenen zullen zeker kunnen genieten van de dolle fratsen en de humoristische tekenstijl.
DVD Jeugd - Don

In de Clasix-reeks gieten verschillende auteurs literaire meesterwerken in stripvorm. Beleef de avonturen van de edelman, zijn ros Rocinante en Sancho Panza in tekeningen en teksten van Roger Meert en Ivan Adriaenssens.
Strips Volwassenen - Classix

Het begon met een droom van Terry Gilliam (Monty Python). Hij zou zijn geliefde roman verfilmen. Maar allerlei tegenslagen maakten de opnames tot een nachtmerrie. De opnames werden gerecupereerd, het resultaat is een tragi-komisch relaas over het maken van een film!
DVD Volwassenen - Lost


De leukste en grappigste verhalen over de beroemde Spaanse edelman werden door James Reeves speicaal voor kinderen opnieuw verteld. Met schitterende tekeningen van Sieb Posthuma!
Romans Kinderen - JB b Cerv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten