woensdag 8 juni 2011

Voeding in the picture

De EHEC-bacterie houdt Europa reeds enkele weken in de ban. Spaanse komkommers, Duitse soja-bonen,… ze werden alle als schuldigen aangeduid, maar tot op vandaag is de herkomst van de bacterie nog niet zeker. Tientallen tonnen voedsel werden intussen weggegooid. Boeren en telers vragen compensatie en wij…? Passen wij onze voedselgewoontes aan?
In elk geval, de crisis legt de vinger op de wonde van het Europese en mondiale voedselproductie-proces. Diverse auteurs en documentairemakers deden dat reeds in enkele spraakmakende documentaires. En omdat het ook anders kan, nemen we ook nog twee boeken op met tips voor een gezonde voeding.

Gedurende 2 jaar richtte Nikolaus Geyrhalter zijn camera op de Europese voedselindustrie . Op het ritme van de machines geeft de regisseur een kijk op de voedselproductieprocessen in Europa: van de fruitkweek in Spanje tot de kippenkwekerij om de hoek.
Our Daily Bread
DVD – informatief 385.4



In deze documentaire klaagt Robert Kenner de Amerikaanse voedselindustrie aan door verschillende waargebeurde verhalen te tonen; een aanpak gelijklopend aan die van documentairemaker Michael Moore. De regisseur focust vooral op de industrie en de grote complotten die daar heersen. De Amerikaanse burger - die nauwelijks zelf kookt en zweert bij een snelle, goedkope hap – is daar uiteindelijk het slachtoffer van.
DVD – informatief 385.4


Waarom zij zoveel Amerikanen te dik? Morgan Spurlock gaat zelf op ontdekkingstocht en leeft een mand lang enkel op junkfood. Het resultaat is schokkend!
DVD – informatief 628.4

Jo Wyckmans die jarenlang bezig was met esthetiek, raakte gepassioneerd door voedingsleer en ontdekte dat er een duidelijk verband is tussen gezondheid en voeding.
Informatie 628.4
Evy Gruyaert bewijst dat (milieu)bewust leven en eten gemakkelijk te verzoenen is met 'modern, hip en stijlvol'. In vijf hoofdstukken laat Evy haar kritische blik schijnen over onze dagdagelijkse eet- en leefgewoontes. Hoe leer ik gezond en lekker koken zonder vlees of vis? Hoe beperk ik mijn ecologische voetafdruk?
Informatief 629.4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten