woensdag 12 oktober 2011

Duitsland-België: voetballen of vechten

In aanloop naar de 'belangrijkste wedstrijd voor de Rode Duivels in de voorbije 10 jaar' werd vaak verwezen naar vorige voetbalconfrontaties tussen Belgen en de Mannschaft. Eentje werd er doorgaans over het hoofd gezien, met name de wedstrijd die tijdens de Kerstperiode van 1914 werd gespeeld ergens aan de loopgraven.
We brengen graag even ode aan het boek 'Voetballen of vechten' van Herman Van Campenhout. Uitgangspunt van dit confronterende kerstverhaal is de historische verbroedering tussen de Belgische/Engelse en Duitse soldaten aan het front in de Westhoek tijdens de kerstdagen van 1914. Groot is de verbazing aan geällieerde zijde als er vanuit de Duitse loopgraven amper 50 meter verder plots kerstliederen klinken. Geen bulderende kanonnen of fluitende kogels. Een Duitse waaghals stapt het niemandsland in dat de twee legers scheidt. Binnen de kortste keren vieren vijanden samen Kerstmis met worst, schnaps en een partijtje voetbal. Frank vindt in de Duitse Johannes Bremer de vriend die hij mist. Durft hij te dromen dat deze vrede en deze vriendschap blijven duren?
Herman Van Campenhout baseerde dit beklemmende en aangrijpende boek op waargebeurde feiten. Over vriendschap en trouw, durf en respect.
Je vindt dit boek in onze collectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten