maandag 21 november 2011

Sterren in de keuken

Vandaag maakte Michelin zijn nieuwe lijst met toprestaurants bekend. West-Vlaanderen doet het daarin zeer goed. De gevestigde waarden blijven, maar er kwamen ook sterren bij voor o.m. Hertog Jan en De Jonkman, beide in Brugge. Zo maakt Brugge -naast chocoladestad- ook steeds meer naam als culinaire hoofdstad van België. Bij al die bekroningen vergeten we wel eens dat het pad werd geëffend door Geert Van Hecke (van De Karmeliet). De uitbaters van de nieuwe sterren-resatuarants verwijzen dan ook graag naar het monnikenwerk dat Geert Van Hecke leverde.
Geert is een geboren Pittemnaar. Hij is een oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij werkte in de keukens van onder meer "Le Sanglier des Ardennes", "La Cravache d’Or" en "La Villa Lorraine". Zijn grote leermeester was de Franse topkok Alain Chapel. Net als Alain Chapel heeft Geert Van Hecke respect voor producten van eigen bodem. In 1983 opende hij dan zijn restaurant De Karmeliet. In 1985 verwierf hij zijn eerste Michelinster. Toen in 1989 zijn tweede Michelinster volgde, werd het pand te klein en verhuisde zijn restaurant met behoud van dezelfde naam naar de Langestraat. In 1996 volgde de derde Michelinster. Eind 2010 werd Van Hecke benoemd tot ridder in de Leopoldsorde. Hij is ook eredeken van de Pittemse Zotte Maandag.

Wie meer wil weten over en leren van Geert Van Hecke kan terecht in 3 boeken.

Het meest recente boek is Geert Van Hecke goes classic. In dit boek presenteert driesterrenchef hij ons zijn eigen, eigenzinnige interpretatie van klassiekers uit de Belgische keuken. Maar nog belangrijker dan de recepten, is het feit dat we als lezers met dit boek voor de eerste maal een inzicht krijgen in de mens achter de driesterrenchef. We krijgen een beeld van Geert Van Hecke als chef, met een geheel eigen keukenfilosofie, een enorme gedrevenheid, met liefde voor de beste producten en natuurlijk voor zijn vak.

Vijf seizoenen koken met Geert Van Hecke is vooral een visuele topper, waarin de creaties van de grootmeester op meesterlijke wijze worden gefotografeerd. In dit boek wordt ieder seizoen toegelicht en wordt bij veel producten veel informatie gegeven over kwaliteitseisen, smaakcombinaties, verwerkingsmogelijkheden enz. Geïllustreerd met werkelijk prachtige, paginagrote kleurenfoto's van een topfotograaf. De recepten zijn duidelijk geschreven maar niet bedoeld voor de eenvoudige hobbyist. Ze zijn bewerkelijk, gaan uit van ervaring en veel ingrediënten zijn exclusief. Tot slot basisrecepten, een alfabetisch receptenregister en een inhoudsopgave per seizoen.

Tenslotte is er nog Feestelijk koken met Geert Van Hecke.

Het spreekt voor zich dat al deze boeken beschikbaar zijn in Bibliotheek Pittem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten